2080-luvulla
Huh. Jos blogikirjoitustahti on näin verkkaista, että kirjoitan kerran kahdessa vuodessa, ei voi kuin katsoa peiliin. Kiire olisi todella huono syy siihen että en ole kirjoittanut, parempi syy olisi riittämätön ajanhallinta. Tai ehkäpä se on seurausta asioiden ja tehtävien priorisoinnista, jota olen päässyt tekemään viime aikoina. Siksipä otan tämän blogikirjoituksen aiheeksi ajan.
Meillä kaikilla on käytössä sama määrä aikaa. Olitpa sitten köyhä tai rikas, et voi ostaa tai varastaa enempää aikaa kuin sitä on olemassa. Voit ainoastaan käyttää ajan, tuhlata tai hukata aikaa, käyttää aikaa hyödyksi tai olla aikaansaava. Kaikki varmasti tietää että vain suunnittelemalla oman ajankäytön voi saada aikaan asioita joita on suunnitellut tekevän. Tämä ei tule koskaan uutena asiana, kun otan ajankäytön puheeksi valmennuksissa. "Minun tulisi suunnitella ajankäyttöäni." Mutta tuo on vain sananhelinää, jos sitä ei oteta konkreettisesti käyttöön. Vain teoilla on merkitystä.
Jos työnantajasi sanoo että työaikasi on kahdeksan tuntia, silloin sinun on tehtävä töitä kahdeksan tuntia. Ethän voi työnantajalle sanoa että periaatteessa kahdeksan tuntia töitä olisi hyvä palkkoineen kaikkineen, mutta et käytännössä tee sitä. Puhutko silloin vain lämpimiksesi? Jos sinun on nukuttava pidempään, sinun on laitettava pää tyynyyn aikaisemmin tai herättävä myöhemmin. Ei auta että mietit kahdeksan tunnin unien tekevän sinulle hyvää, on nukuttava kahdeksan tuntia jotta voit paremmin. Nyt olet siis kuluttanut omasta 24 tunnistasi 16 tuntia. Sinulla on 8 tuntia aikaa, mitä teet?
Oletko katsonut puhelimestasi paljonko sinulla menee ruutuaikaa päivittäin? Tiesitkö, että keskimäärin me aikuiset käytämme ruutuaikaa yhtä paljon kuin nuoret. Jos sinulla on lähipiirissä nuorisoa, tiedät että silloin puhutaan useista tunneista päivässä. Vaikka ruutuajasta olisi vaikea nipistää, on meillä kuitenkin päivän aikana todella monta tuntia mahdollisuutta tehdä asioita jotka koemme tärkeäksi. Jo puolen tunnin tai tunnin päivittäisellä harjoittelulla on terveyttä edistävä vaikutus. Tämä aika tulee kuitenkin suunnitella ja varata kalenteriin, jotta asia konkretisoituu ja se on helpompi viedä käytäntöön. Kaikki tietää että liikuntaa tulisi tehdä päivittäin. Suurin osa ei kuitenkaan liiku päivittäin sillä se vaatii ponnisteluja ja liikkeelle lähteminen vaatii enemmän energiaa kuin itse liikkuminen.
Mieti, mihin kaikkeen aikasi kuluu. Voi käydä kuten minulle että parin vuoden jälkeen huomaat että et ole ehtinyt päivittää blogia, mutta olet kuitenkin käynyt noin 500 päivänä töissä ja nukkunut 730 yötä. Tuntuu hölmöltä. Paljon olen saanut aikaankin kahdessa vuodessa, esimerkiksi olen aloittanut opinnot ja olen niissä jo puolessa välissä, olen liikkunut päivittäin, rakentanut firmalle uuden konseptin ja olemme VeloSis-naisten pyöräilyryhmän kanssa edenneet jo uudelle kaudelle. Nämä ovat tapahtuneet, koska minulla on niihin suuri tahtotila ja niihin on muodostunut rutiini. On todella tärkeää, että kun jotain on päättänyt, aloittaa sen heti ja tekee siitä itselleen rutiinin. Silloin otat kuin huomaamatta ajan käyttöösi ja teet siitä rutiinia.
Korona-aika on laittanut varmasti monen ajatukset raksuttamaan mitä sitä oikeasti haluaa tehdä ja mitkä ovat niitä itselle tärkeitä asioita. Oletko miettinyt? Seuraava kysymys: oletko jo tehnyt jotain konkreettista, löytänyt aikaa sinulle tärkeisiin asioihin? Vain teoilla on merkitystä.
"En ehkä osaa sulle puhua,Jos annetaan ajan kulua
Mut kirjoitan susta lauluja
Vielä 2080-luvulla"
Ennen kuin ollaan vuodessa 2080 ja kelaillaan edelleen samoja asioita, laitetaan ajatukset teoiksi. Minä aloitin nyt kirjoittamaan useammin blogia. Mikä on sinun siirtosi?